ซอมบี้

ซอมบี้ ในลัทธิวูดูนั้น The Zombi เป็นศพที่ฟื้นคืนชีพขึ้นมาอีกครั้งโดยหมอผีนามว่า Bokor ซอมบีไม่มีความคิดของตัวเองและจะทำตามที่เจ้านายของเขาต้องการ เชื่อกันว่าหากได้รับเกลือ Zombi Zombi จะกลับไปตายที่หลุมศพของตัวเองอีกครั้ง

ในปีพ. ศ. 2480 โซราเนียลเฮอร์สตันศึกษาคติชนของเฮติได้พบกับผู้หญิงคนหนึ่งที่ครอบครัวของเขาอ้างว่าเป็นซอมบีของเฟลิเซียเฟลิกซ์เมนเทอร์ ชีวิตและถูกฝังเมื่อสามสิบปีก่อน Hurston ติดตามข่าวลือเกี่ยวกับคนที่สัมผัสกับยาออกฤทธิ์ต่อจิตประสาท แต่ฉันไม่พบผู้ที่ให้ข้อมูลที่ชัดเจน เธอเชื่อว่ารากเหง้าของลัทธิวูดูน่าจะเป็นยาด้วยการใช้ยาที่วิทยาศาสตร์ยังไม่เป็นที่รู้จักมากกว่าพิธีกรรม
เวทตาวิส

ในหนังสือสองเล่ม Serpent and the Rainbow and the Passage of Darkness, Ethnobiology of the Haitian Zombie เกิดจากผงสองชนิดเข้าสู่กระแสเลือด แป้งชนิดแรกคูเดอพูเดรมีสารพิษที่เรียกว่าเตโตรโดทอกซินซึ่งเป็นพิษต่อระบบประสาทและพบได้ในเนื้อของปลาปักเป้า แป้งชนิดที่สองเป็นยากล่อมประสาท เมื่อใช้ร่วมกัน Bocor จะสามารถควบคุมเหยื่อได้

เดวิสอธิบายกระบวนการนี้ว่าก่อนอื่นซอมบี้จะอยู่ในสภาพเหมือนตาย จากนั้นตื่นขึ้นมาในสภาพจิตใจที่สับสน และโบคอร์ใช้ยาและการสะกดจิตเสริมด้วยความเชื่อของเฮติที่ว่าเขาตายแล้วและกลายเป็นซอมบี้

ซอมบียังเป็นชื่อของ Damballah ซึ่งมีต้นกำเนิดในภูมิภาคไนเจอร์ – คองโก ลัทธิวูดูในแอฟริกาตะวันตก

ซอมบี้

ซอมบี้

In Voodooism, The Zombi is a resurrected corpse by a shaman named Bokor. Zombi has no thoughts of himself and will do what his master wants. It is believed that if given salt, Zombi Zombi will go back and die in his own grave.

In 1937, Zoraniel Herston, studying Haitian folklore, meets a woman whose family claims to be Felicia Felix Mentor’s somby. Lived and buried thirty years ago, Hurston followed rumors about someone exposed to psychotropic drugs. But I didn’t find anyone who gave me any clear information. She believes that the roots of voodooism are probably medicine through the use of drugs that are not yet known to science, rather than rituals.

In two books, Serpent and the Rainbow and the Passage of Darkness, Ethnobiology of the Haitian Zombie is caused by two powders entering the bloodstream. The first starch, kudepudre, contains a toxin called tetrodotoxin, which is neurotoxic and is found in the meat of puffer fish. The second type of powder is an antidepressant. Used together, Bocor is able to control the victim. Davis explains the process that, first, zombies are in a deadly state. Then wake up in a confused state of mind. And Bogor used drugs and hypnosis, supplementing Haiti’s belief that he was dead and turned into a zombie.

Zombi is also the name of Damballah, originating in the Niger-Congo Voodoo region in West Africa.

ติดตามเรื่องต่อไปได้ ที่นี้

สาระและข้อมูลเพิ่มเติมหหาได้ที่  GooGle

ใส่ความเห็น

อีเมลของคุณจะไม่แสดงให้คนอื่นเห็น ช่องข้อมูลจำเป็นถูกทำเครื่องหมาย *